امیکرون و دوز سوم واکسن کرونا

به گزارش عینک گوچی، امیکرون سویه تازه ای از کرونا ویروس است که چند روزی از معرفی رسمی آن از طریق سازمان بهداشت جهانی WHO می گذرد. این روزها پس از واکسیناسیون کشوری، همه جا سخن از تزریق دوز سوم واکسن کرونا است.

امیکرون و دوز سوم واکسن کرونا

اما این که کدام واکسن بهترین انتخاب برای تزریق دوز سوم است؟ یا تزریق دوز سوم یا دوز بوستر واکسن کرونا واقعا ضروری است؟ و سوالات و چالش هایی از این قبیل در فکر بیشتر افراد شکل گرفته است.

در این مقاله قصد داریم تا با دوز سوم واکسن کرونا بیشتر آشنا شویم، واکسن های تولید شده را بررسی کنیم و سوالات مهم پیرامون دوز تقویتی یا دوز سوم واکسن را پاسخ دهیم.

فواید تزریق دوز سوم واکسن کرونا

با گذشت چندین ماه از تزریق واکسن کرونا در اولین گروه از افراد در بسکمک از کشورهای دنیا، پرسش ها درباره نیاز به تزریق دوز سوم یا دوز تقویتی واکسن کرونا در کشورهای مختلف همیشه رو به افزایش بوده است.

تحقیقات در بعضی کشورها درباره اثربخشی واکسن ها و میزان ایمنی در بدن دریافت کنندگان واکسن بعد از گذشت چند ماه از واکسیناسیون قبلی نشان می دهد که تزریق دوز سوم واکسن کرونا به خصوص در جمعیت های خاص مانند سالمندان و افراد با ضعف و سرکوب سیستم ایمنی برای حفظ ایمنی جامعه موردنیاز است.

سویه امیکرون چیست؟

نوع تازهی از ویروس کرونا در آفریقای جنوبی شناسایی شده است و مقامات این کشور می گویند که این نوع بسیار نگران کننده است. سویه تازه که ابتدا B.1.1.529 نامیده شد، از طریق سازمان دنیای بهداشت، نوع Omicron نام گرفت.

همچون گذشته و مانند واریانت های قبلی، این نگرانی وجود دارد که این نوع کرونا می تواند به شیوع بیماری در بسکمک از کشورها دامن بزند و سیستم های بهداشتی را تحت فشار قرار دهد و احتمالاً ایمنی واکسن را دور بزند.

دانشمندان می گویند که نوع Omicron دارای تعداد زیادی جهش در پروتئین اسپایک خود است که نقش کلیدی در ورود ویروس به سلول های بدن دارد. این همان چیزی است که از طریق واکسن ها هدف قرار می گیرد. محققان هنوز در حال تلاش برای تعیین این هستند که آیا این بیماری نسبت به سویه های قبلی بیشتر قابل انتقال یا کشنده است.

آیا می توان دو نوع متفاوت از واکسن کرونا را تزریق کرد؟

اطلاعات موجود از واکسن ها و مطالعات قبلی نشان می دهد که استفاده از واکسن بوستر با پلتفرم های متفاوت از پلتفرم واکسیناسیون اولیه باعث میزان تولید آنتی بادی بیشتر نسبت به بقیه افراد و ایجاد ایمنی پایدارتر و موثرتری در برابر ابتلا به کووید- 19 می شود.

همچنین نگرانی هایی درباره استفاده از واکسن با پلتفرم وکتور ویروسی به عنوان دوز بوستر یا دوز سوم واکسن، در افرادی که قبلاً دو دوز از این نوع واکسن تزریق کرده اند، وجود دارد.

این احتمال وجود دارد که تزریق مجدد واکسن با وکتور ویروسی در دوز سوم (به خاطر ایجاد ایمنی در بدن نسبت به وکتور ویروسی) باعث کاهش اثربخشی دوز سوم یا به جای مانده شود.

همچنین تفاوت در پلتفرم واکسن دوز سوم با واکسن تزریق شده اولیه ممکن است به ایمنی بهتر در برابر جهش های (واریانت ها) تازه ویروس کرونا کمک کند.

واکسن های در دسترس برای تزریق دوز سوم را می شناسید؟

اصلی ترین پلتفرم های موجود در دنیا برای دوز تقویتی واکسن کرونا شامل mRNA، وکتور ویروسی، ویروس غیرفعال شده و پروتئین نوترکیب مانند واکسن اسپایکوژن است.

این واکسن ها هر یک از راه مشخصی باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و ایمنی زایی علیه ویروس کرونا می شوند.

ویروس کرونا به کمک پروتئین اسپایک با اتصال به گیرنده مخصوص وارد سلول های بدن شده و باعث بیماری کووید-19 می شود. به همین دلیل پروتئین اسپایک هدف کلیدی در طراحی و تولید واکسن های کرونا بوده است.

برای آشنایی بیشتر با واکسن استرالیایی- ایرانی اسپایکوژن، می توانید مقاله اسپایکوژن چیست؟ را مطالعه فرمایید.

اسپایکوژن و مجوز مصرف اضطراری وزارت بهداشت

این واکسن ایرانی-استرالیایی در تاریخ چهاردهم مهر ماه سال 1400 به صورت رسمی توانست مجوز مصرف اضطراری را از وزارت بهداشت دریافت کند.

بر طبق گزارش های موجود از نتایج مطالعات بالینی واکسن اسپایکوژن به همراه ساختار پروتئینی و نوع ادجوانت های، این واکسن ایرانی-استرالیایی را می توان یکی از بهترین گزینه ها برای تزریق دوز سوم یا دوز بوستر خود و سایر واکسن های کرونا دانست.

جهت آگاهی از موقعیت مکانی مراکز تزریق این واکسن به همراه شماره تماس آن ها، می توانید به لینک مراکز تزریق واکسن اسپایکوژن مراجعه فرمایید.

چرا واکسن اسپایکوژن را برای تزریق دوز سوم انتخاب کنیم؟

یکی از دلایل مهم انتخاب تزریق واکسن اسپایکوژن برای دوز سوم یا دوز به جای مانده این است که واکسن اسپایکوژن شامل تمامی قسمت های پروتئین اسپایک ویروس کرونا است؛ پاسخ های ایمنی در بدن در برابر تمامی بخش های اسپایک ویروس کرونا رخ می دهد، بنابراین این پروتئین از جایـگاه مهمی در طراحـی واکسـن ها علیه ویروس کرونا برخوردار است.

جالب است بدانید که ریسک بروز خطراتی مانند بیماری زایی واکسن و پارتیکل های ویروسی در واکسن اسپایکوژن وجود نخواهد داشت، چرا که واکسن سیناژن از پروتئین با خلوص بالا ساخته شده است و از تمامی ساختار ویروس استفاده نشده است.

ایمن بودن پلتفرم واکسن نیز از دیگر دلایل این انتخاب به شمار می رود. پلتفرم استفاده شده در ساخت واکسن سیناژن بدون شک از ایمن ترین پلتفرم های استفاده شده در دنیا است. جالب است بدانید که این پلتفرم در فرایند تهیه و ساخت انواع واکسن ها مانند واکسن HPV (گارداسیل)، هپاتیت، آنفلوانزا و داروهایی مانند انسولین سابقه بسیار طولانی دارد.

این واکسن ایرانی-استرالیایی دارای ایمنی زایی بالایی است، اسپایکوژن حاوی ترکیبات آلومینیوم و جیوه نیست و ادجوانت استفاده شده در این واکسن Advax-SM اسـت که مطالعـات متعددی ایمنی زایی آن را نشان داده اند.

با توجه به اطلاعات تایید شده موجود از واکسن های پیشین و مطالعات Mix & Match به نظر می رسد که استفاده از پلتفرم های متفاوت از واکسیناسیون اولیه باعث ایجاد ایمنی پایدارتر و موثرتر در برابر ابتلا به کووید-19 می شود.

بر اساس گزارش های به دست آمده از نتایج مطالعات بالینی واکسن اسپایکوژن و همچنین ساختار پروتئینی و نوع ادجوانت های آن، واکسن اسپایکوژن می تواند گزینه ای مناسب برای دوز بوستر خود و سایر واکسن های کرونا موجود باشد.

اگر به اطلاعات بیشتری جهت تصمیم گیری در انتخاب واکسن اسپایکوژن به عنوان دوز سوم (بوستر) واکسن کرونا نیاز دارید، کافیست از وب سایت رسمی واکسن سیناژن، مقاله اسپایکوژن، انتخابی مناسب برای دوز بوستر را مطالعه فرمایید.

تزریق دوز سوم واکسن کرونا، خطرناک یا ایمن؟

بعضی از افراد تصور دارند که پس از تزریق دو دوز از واکسن کرونا، تزریق دوز سوم می تواند برای بدن آن ها مضراتی به همراه داشته باشد و در آینده با مسائل جدی روبرو خواهند شد.

این تصور هیچ گونه پایه و اساس علمی ندارد و تصوری غلط به شمار میرود، چرا که تزریق دوز به جای مانده یا دوز سوم واکسن اکنون برای افزایش ایمنی حاصل از دو دوز قبلی واکسن در گروه های خاصی از افراد توصیه می شود.

همان طور که بارها اشاره شد، با گذشت زمان میزان اثربخشی واکسن برای محافظت در برابر ویروس کاهش می یابد، بنابراین تزریق دوز سوم واکسن برای افزایش اثربخشی واکسن و حفظ ایمنی بلندمدت بدن در برابر ویروس کرونا توصیه می شود.

امیکرون چقدر نگران کننده است؟

هنوز برای پاسخ گفتن به این پرسش، زود است. ویروس ها همیشه جهش می یابند، با تغییراتی که گاهی ویروس را ضعیف تر می کند یا گاهی آن را در فرار از آنتی بادی ها و بیماریزایی ماهرتر می کند. واکسن های کرونا نشان داده اند که در برابر انواع قبلی مؤثر هستند.

به گفته کریستین لیندمیر سخنگوی WHO ممکن است ارزیابی میزان انتقال پذیری واریانت تازه ویروس کرونا و اثربخشی واکسن ها و درمان های موجود علیه آن چند هفته طول بکشد. تا به امروز تنها 100 توالی از این واریانت گزارش شده است.

منبع: یک پزشک

به "امیکرون و دوز سوم واکسن کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "امیکرون و دوز سوم واکسن کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید