گاهشمار میز تعمیق ساخت داخل
به گزارش عینک گوچی، تعمیق ساخت داخل یکی از مهم ترین اتفاقات سال 98 در بخش فراوری و صنعت بود، در نهایت به یک میلیارد و 230 میلیون یورو صرفه جویی ارزی منجر شد.
به گزارش عینک گوچی، اولین میز تعمیق ساخت داخل در زمینه قطعات خودرو و در تیر ماه سال گذشته برگزار گردید و اعلام شد که تا سرانجام سال چهار میز تخصصی دیگر برای امضای قراردادهای ساخت داخل قطعات و مجموعه های مورد احتیاج صنایع کشور از جمله صنایع خودرویی و لوازم خانگی برگزار می گردد، البته بعدا این تعداد بیشتر شد. همچنین در نیمه سال گذشته سامانه ای به نام توان ایران با موضوع بهم رسانی احتیاجها و توانمندی های صنعتی طراحی و به صورت آزمایشی رونمایی شد و در حال حاضر خدمات آن فعال است..
البته مهر ماه سال گذشته هم وزارت صمت و بهداشت برای تشکیل سه میز تخصصی در زمینه تامین مواد اولیه و واسطه ای صنایع شیمیایی، آرایشی و بهداشتی، تجهیزات پزشکی و مواد اولیه دارو و داروی نهایی توافق کردند که هنوز برگزار نشده است. گفتنی است که گردش مالی بخش تجهیزات پزشکی بیش از 2.5 میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین بخش لوازم خانگی و صنعت تاسیسات از جمله صنایع دیگری است که قرار بود میز تعمیق ساخت داخل برای آن ها تا سرانجام سال 98 برگزار گردد، اما نشد.
به همین دلیل آبان ماه قانون ممنوعیت ورود کالا به کشور با امکان فراوری داخل به تصویب رسید که البته نقدهایی هم به آن وارد شد. چراکه بعضی فعالان مالی معتقدند این ممنوعیت نه تنها به بازار و فراوری داخل کمکی نمی کند، بلکه فساد و قاچاق را افزایش می دهد. همچنین عده ای با اشاره به زیان انباشته صنعت خودروسازی، آن را محصول ممنوعیت حضور رقبای خارجی عنوان کردند.
همچنین قانون حداکثر استفاده از توان فراوریی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی که در سال 91، در جهت حمایت از کالای داخلی و افزایش توان فراوری کنندگان تصویب تصویب و ابلاغ شده بود، در سال 98 در مجلس اصلاح شد. این قانون می گوید که کننده کار و محل رجوع کار باید ایرانی باشد، اما اگر شرکتی ایرانی - خارجی بود یعنی 51 درصد ایرانی و 49 درصد خارجی باید هیئت نظارت بر قانون آن را تایید کند و اگر سهم طرف خارجی بیش از 49 درصد بود، علاوه بر تایید هیات نظارت باید نظر مثبت شورای اقتصاد نیز کسب گردد.
به طور کلی، طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) تا سرانجام بهمن ماه با برگزاری 10 میز داخلی سازی و پروژه داخلی سازی فراوری لوله فلزی از تختال فولاد، بیش از 222 قطعه و تجهیز، داخلی سازی شده و یک میلیارد و 230 میلیون یورو صرفه جویی ارزی حاصل شده است.
بیشترین کاهش ارزبری مربوط به سه میز ساخت داخل در صنعت خودرو با داخلی سازی 106 قطعه و کاهش ارزبری 282.5 میلیون یورویی بوده است. همچنین سه میز ساخت داخل در صنعت تجهیزات پتروشیمی منجر به داخلی سازی 39 قطعه و کاهش ارزبری 143 میلیون یوروی شد.
دو میز ساخت داخل در صنعت برق، الکترونیک و مخابرات با داخلی سازی 52 قطعه و کاهش ارزبری 124 میلیون یورویی، یک میز ساخت داخل در صنعت مس با داخلی سازی 18 قطعه و کاهش ارزبری 700 هزار یورویی، یک میز ساخت داخل در صنعت فولاد با داخلی سازی پنج محصول نهایی و یک خط فراوری و کاهش ارزبری 430 میلیون یورویی و همچنین پروژه داخلی سازی فراوری لوله فلزی از تختال فولاد با کاهش ارزبری 250 میلیون یورویی، نیز در رتبه های بعدی این پروژه قرار دارند.
منبع: خبرگزاری ایسنا