اثر جدید شکارچی رونمایی شد ، 50 سال سابقه آموزش کمانچه نوازی در ارغوان
به گزارش عینک گوچی، اثر جدید استاد علی اکبر شکارچی با عنوان ارغوان، برای آموزش نوین کمانچه نوازی (کمانچه و آواز) در قالب مجموعه ای دو جلدی به همراه لوح فشرده آموزشی در محل دفتر موسیقی وزارت ارشاد رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار عینک گوچی، علی اکبر شکارچی روز دوشنبه 7 مرداد ماه در شروع نشست خبری و آیین رونمایی تازه ترین مجموعه آموزشی کمانچه نوازی با عنوان ارغوان، از علی ثابت نیا رئیس انجمن موسیقی ایران و زنده یاد فرامرز شکرخواه به عنوان دو تن از شاگردان خود که با انگیزه از مشهد برای شرکت در کلاس کمانچه نزد استاد حضور پیدا می کردند، یاد کرد و هدف خود از فراوری مجموعه آموزشی جدید در زمینه کمانچه نوازی و آواز را ثبت تجربه های انباشته شده در طول 50 ساله سابقه در زمینه آموزش کمانچه دانست.
این استاد کمانچه نوازی در این باره گفت: مجموعه آموزشی ارغوان را فراوری کردیم تا آنچه می دانم را با خود نبرم و در این دنیا جا بگذارم. برای فراوری این مجموعه، مثل درختی که به بار می نشیند خودم را به شدت تکاندم. (در این حین، استاد شکارچی برای لحظاتی مکث نموده و جمع تحت تاثیر نهاده شد). این را شاباش مردم می کنم حتی اگر هیچ فروشی نداشته باشد. این کار به قدری با شادمانی انجام شد که سختی کار و هزینه اش را فراموش کردیم.
- گزارش تصویری این رویداد
وی که در 70 سالگی پیروز به رونمایی و عرضه اثر تازه آموزشی خود شده است، با بیان اینکه 10 سال از عمر خود را برای تدوین این مجموعه آموزشی صرف نموده است، یکی از ویژگی های این مجموعه آموزشی را بهره گیری از صوت و تصویر در فراوری این مجموعه بیان نمود و گفت: صوت و تصویر در دنیا حرف اول را برای آموزش می زند. بیان احساس و بیان اندیشه با صوت و تصویر ممکن می گردد و در فراوری مجموعه ارغوان سعی کردم بنیان های آموزش به وسیله چشم و گوش را شکل دهم.
شکارچی، مجموعه آموزشی ارغوان را مرجع و منبع دانست و با ابراز اینکه کاری که می خواهی جاودانه بماند و در قبال مردم مسئول هستی، خیلی سخت است، اعلام نمود: در ملودی هایی که در مجموعه آموزشی ارغوان است، سعی شده با پیش رفتن کلام از ساده به پیچیده، و توام شدن خواندن و نواختن، آموزش بر هنرجو و مخاطب تاثیر بگذارد.
این استاد پیشکسوت موسیقی ایران همچنین درباره اثر جدیدش گفت: ضبط 60 اثر محلی را همین هفته گذشته به صورت صوتی تمام کردم و به زودی آن را هم منتشر می کنم. این 60 اثر بیشتر با انگیزه آموزش آوازهای محلی اجرا شده است.
- انجمن موسیقی برای من سنگ تمام گذاشت
به گزارش مهر علی اکبر شکارچی در ابتدای این نشست رسانه ای درباره نحوه فراوری و اجرای این پروژه آموزشی ضمن قدردانی از علی ثابت نیا مدیرعامل انجمن موسیقی ایران در پشتیبانی مجموعه ارغوان شرح داد: این عزیزان برای راه اندازی پروژه ارغوان سنگ تمام گذاشتند که من از همه آنها تشکر می کنم. این عزیزان در ماه های اخیر مانند یک خانواده با اهالی موسیقی رفتار می نمایند و شما نمی دانید که با چه شوقی مشغول انجام چنین پروژه هایی هستند. آنها برای فرهنگ و هنر این سرزمین سنگ تمام گذاشته اند که من از تک تک آنها قدردانی می کنم.
وی اضافه نمود: صوت و تصویر در دنیا آموزش حرف اول و آخر را می زند. به همین جهت من هم در پروژه چراغ افروخته مشتمل بر ردیف های میرزا عبدالله و هم در پروژه ارغوان تلاش کردم دانسته های خود را با خودم نبرم و اینجا برای هنرجویان جا بگذارم. من در این پروژه مانند یک دختر پربار خودم را به شدت تکاندم زیرا به داشته های خودم ایمان داشتم. شاید شما سوال کنید که هزینه این پروژه از کجا تامین شده است؟ باید در جواب بگویم که رقمی بالغ بر صد میلیون تومان شده که من از آن به عنوان یک شاباش یاد کنم که می خواهم آن را به مردم عزیزم تقدیم کنم. جالب است بدانید که این پروژه با شادمانی زیادی فراوری شده که همه سختی های آن را برای ما کم نموده بود. این کار از یک کار شخصی عبور نموده که در پس آن یک گروه بسیار متحد برای به انتها رساندن آن تلاش های زیادی را انجام دادند.
- پروژه ای که پژوهش آن 10 سال طول کشید
این نوازنده کمانچه با تشکر از دست اندرکاران فراوری پروژه ارغوان بیان نمود: بیش از 10 سال است که روی پروژه ارغوان کار کردم و من سعی داشتم فضا به گونه ای طراحی گردد که کلام در این مجموعه نقش پررنگی داشته باشد چرا که معتقدم خواندن و نواختن همزمان مستمع را تسخیر می نماید. به هر حال این کار واقعا برای من پروژه سختی بود که در این راه خانواده ام بهترین کمک ها را به من داشتند. امروز تولد بخشی از فرهنگ ماست که آموزش یکی از مهم ترین بخش های آن است. این پروژه ها منابعی هستند که باید به دست مخاطبان برسد.
شکارچی درباره انگیزه های خود برای انتشار این مجموعه پژوهشی توضیح داد: خوشبختانه در 10 سال اخیر خیلی از افراد به آموختن نوازندگی کمانچه علاقه مند شدند و این اتفاق بسیار خوبی است که در این عرصه افتاده؛ ما در این کتاب تلاش داشتیم که بر اساس احتیاجی که در این عرصه وجود دارد از تجربه های آموزشی خود استفاده نموده و در اختیار هنرجویان قرار دهم. من معتقدم چنین کارهایی بسیار سخت است اما پرداختن به آن ضرورت دارد چرا که نباید آموزه های استادان موسیقی ایرانی بعد از مرگ آنها در قبر دفن گردد. این کار در شرایطی فراوری شده که موضوع آموزش موسیقی ایرانی در حوزه آموزش شفاهی موسیقی نباید از بین برود. آموزش موسیقی به وسیله دیدن و شنیدن کارنمودهای بسیار سودمندی در این حوزه دارد که باید برای آن متد آموزشی نوینی را طراحی کرد. کاری که من در مجموعه ارغوان تلاش کردم به آن برسم و در حوزه نوازندگی کمانچه کارهایی را انجام دهم که از فرسودن نشدن آموزش در این زمینه جلوگیری کنم.این مدرس موسیقی ردیف دستگاهی ایران ضمن ارائه شرحاتی تخصصی در زمینه مجموعه آموزشی ارغوان اظهار کرد: باور کنید ما هیچ راهی نداریم جز اینکه سرمایه های نسل گذشته را حفظ کنیم. این سرمایه ها دست به دست گشته اند و امروز به ما رسیده اند. همه گوشه ها و ردیف ها دربرگیرنده مفاهیم مهمی است که امروز به دست ما رسیده. این موسیقی موسیقی های نادر و کم نظیری است. پس عیب از ماست که از این منبع جوشان و ارزشمند خلاقانه استفاده نمی کنیم. خیلی از افرادی که اکنون منتقد موسیقی های قدیم هستند اصلا با ردیف ها و گوشه ها آشنا نیستند. اصلا اگر دوستان روش های جدیدی برای این حوزه دارند بیایند و ارائه دهند. به اعتقاد من شیوه های قدیمی را دور انداختن اصلا کار صحیحی نیست چرا که این شیوه ها احتیاج جامعه ما را تمین می نماید. اصلا از همین موسیقی دهه های چهل و پنجاه بود که کانون چاوش پس از انقلاب این چنین در بین مردم پیدا شد.شما بدانید ذوق و خلاقیت از تمام این سرزمین به سوی ما سرازیر می گردد اینها موسیقی های بکری هستند که باید با خلاقیت به انها توجه کرد. به هر حال شما بدانید ان چیزی که من انجام دادم پایه گذاری بنیان هایی که می تواند پرورش دهنده نسل راستین موسیقی سرزمین ما باشد.
به گزارش خبرنگار عینک گوچی، دکتر یونس شکرخواه استاد روزنامه نگاری و رسانه نیز در این نشست گفت: من سال ها روزنامه نگاری نموده ام. وقتی استاد گفتند خودم را تکاندم و بغضش گرفت، با پوست و گوشت درک کردم که چه می گوید. گاهی انسان درک می نماید که دارد می رود و باید ردپایی برای دیگران بگذارد. کار ما روزنامه نگاران با کلمه است؛ کاغذی داریم که رویش بنویسیم و قلمی که دست مان است. کار استاد شکارچی، کار کسانی که می خوانند و باید نُت در بیاورند و بنوازند، کار یک خراسانی که خواندن و نوشتن نمی داند اما کارش تا آوینیون می رود. این عزیزان کارشان با کلمه نیست. این عزیزان روی سکوت می نویسند؛ قفل هایی دست این عزیزان است که می تواند هر دلی را حتی یک دل سنگی را باز کند.
وی اضافه نمود: اما ما روزنامه نگاران در اکثر جاهای دنیا، استاد شده ایم تا اتفاق ها را قربانی کنیم، استاد شده ایم که رویدادها را تمام کنیم. اما برای کارهایی از این دست (مجموعه آموزشی ارغوان)، موضوع را تخت نبینیم؛ پرسپکتیو ببینیم. بیایید یک بار عمیق شویم و به کارهایی از این دست ادای دین کنیم. از شما خواهش می کنم به یک خبر درباره این اثر بسنده نکنید. دنیا را به یک کوچه بن بست بیست و چهار ساعته برای فردا تبدیل نکنیم. دنیای شکارچی و دنیای سوژه هایمان را ببینیم و در طول زمان باز هم سری به این اثر و همه آنهایی که در فراوری آن موثر بوده اند بزنیم و فراوری محتوا کنیم تا این دست آثار بیشتر دیده و فهمیده شوند.
بر طبق این گزارش، مجموعه آموزشی ارغوان در انتها این نشست خبری توسط استاد شکارچی و با حضور دکتر یونس شکرخواه، محمد اله کمک مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی ثابت نیا رئیس انجمن موسیقی ایران، عوامل فراوری این مجموعه و همچنین خانواده استاد شکارچی رونمایی شد.
منبع: همشهری آنلاین