چاپ بدون آب چیست و مرکب های آن چه ویژگی هایی دارند؟
به گزارش عینک گوچی، چاپ بدون آب یک فرآیند چاپ افست است که در آن آب یا سیستم رطوبت رسانی که در چاپ افست لیتوگرافی کاربرد دارد، حذف شده است. در این روش برای تهیه فرم چاپی نیاز به یک لاستیک با پوشش سیلیکون است و با توجه به عدم وجود جریان آب در . این روش، درجه حرارت باید در فرآیندچاپ کنترل شود. به منظور معرفی بهتر این مرکب در ادامه مطالبی پیرامون مرکب های متداول، مرکب های تک سیالی، مرکب های پایه آب، مرکب های قابل شست و شو و مرکبهای درمان یووی، به اختصار ارائه می شود.
بیشتر بخوانید : بهترین فروشنده مرکب {معرفی 10 تولیدکننده برتر مرکب چاپ ایران}
فرآیند چاپ بدون آب و مرکب آن چگونه است ؟
این فرآیند، عدم نیاز به برقراری تعادل بین آب و مرکب (امولسیون) و آماده سازی سریع برای انتقال مرکب است. وجود الکل ایزوپروپانول لازم نیست، بدین وسیله محیط و فضای چاپخونه سالم تر بوده و ترکیبات فرار آلی از محیط حذف شده و فرآیند دوستدار محیط زیست است. شکل اشمایی از فرآیند چاپ افست لیتوگرافی و افست بدون آب را نشان میدهد.
هدف از فرموله کردن مرکب های قابل مصرف در سیستم بدون آب، عبارت از تولید محصولی با قدرت منسجم و قدرت چسبندگی کم است. این مرکب ها به علت ساختمان ویژه خود دارای ویسکوزیته بالا بوده و گرایش به تفکیک ندارند تا به آسانی به سطح دیگر انتقال پیدا کنند.
مرکب های چاپ بدون آب نیاز به قدرت جذب بالا با چسبندگی کم دارند. این ترکیب از جهتی خیس کنندگی مرکب را روی لایه سیلیکون کاهش میدهد و تضمین کننده یک چاپ تمیز است. این اثر به علت ویسکوزیته بالای این مرکب نسبت به ویسکوزیته مرکب های متداول است، در حالی که یک مرکب رایج افست ورقی دارای ویسکوزیته 200 پواز (واحد رایج برای گرانروی یا همان ویسکوزیته در دستگاه cgs) است، مرکب افست بدون آب دارای ویسکوزیته 800 پوآز است.
بیشتر بخوانید : چاپ دیجیتال چه سهمی از بازار چاپ افست را مال خود کرده است؟
ویژگی های مرکب چاپ بدون آب چیست ؟
مرکب های افست بدون آب عموما دارای ویسکوزیته بالا و ساختمان غلیظ با سیالیت کمتر هستند، ولی دارای چسبندگی و تک (Tack) مشابه مرکب معمولی هستند. اگر چه چسب در این محصول مشابه مرکب افست معمولی است، در فرآیند چاپ، چسب بالاتری خواهد داشت زیرا چاپ بدون آب انجام می شود و همانند مرکب افست لیتوگرافی به وسیله آب، چسب آن کاهش پیدا نمی کند (معمولا در مرکب های معمولی افست، آب موجب کاهش چسب میشود).
درجه حرارت فرآیند چاپ اثر زیادی روی ویسکوزیته دارد. با حذف آب از فرآیند افست، خنک شدن سیستم به وسیله آب که در اثر تبخیر آب از روی فرم و لاستیک چاپ انجام می گیرد هم حذف می شود. عدم حضور آب در فرآیند چاپ موجب افزایش درجه حرارت آن می شود، این افزایش در اثر تماس و اصطکاک لاستیک و فرم چاپی اتفاق می افتد. علت بالا بودن ویسکوزیته اولیه مرکب های افست بدون آب، به عامل تولید حرارت حین عمل چاپ هم بستگی دارد که حاصل صلایهی مرکب در نوردهای صلایه ماشین چاپ است.
بیشتر بخوانید : بهترین کارگاه چاپ سیلک ایران کجاست؟{معرفی 10 چاپخانه سفارش چاپ سیلک اسکرین تهران}
در شروع عمل چاپ به علت بالا بودن ویسکوزیته و چسب، ممکن است مرکب به سختی روی نوردها پخش شود و باعث پرز کن شدن کاغذ در هنگام چاپ شود. با افزایش درجه حرارت فرآیند چسب و ویسکوزیته پایین می آید.
حرارت در حال افزایش، موجب کاهش ویسکوزیته مرکب، درست در لحظه شروع انتقال از منطقه ها سیلیکونی (مانند منطقه ها غیر تصویر در افست لیتوگرافی) میشود که حالت زمینه آوردن را فراهم می سازد. در این شیوه چاپ به این مشکل حالت سایه روشن می گویند. مرکب ها امروزه طوری فرموله می شوند که با بالا رفتن درجه حرارت ویسکوزیته خود را کمتر از دست بدهند و بهترین حالت را در درجه حرارت بین 28 تا 32 درجه سانتی گراد ارائه دهند.
پایه اصلی مرکب های افست بدون آب تقریبا مثل مرکب های متداول افست لیتوگرافی است که در جدول 1 آورده شده است. و تا پایان مرحله خشک شدن آن، استفاده از ابزار و تجهیزاتی که تولید جرقه و یا دمای زیاد نماید ممنوع است
ماده 66: نشتی ماشین ها اعم از حلال ها، روغنها رنگ ها و دیگر مواد باید به طریق ایمن سریعا از سیستم خارج شوند.
ماده 67: ماشین چاپ باید دارای سیستم هشدار نشتی باشد تا در صورت نشت حلال قابل اشتعال و یا انفجار، بتواند ماشین را خاموش کند.
ماده 68: در صورت اختلاف ارتفاع بیش از 75 سانتی متر بین کف و سکو، وجود جا پای انفرادی ایمن الزامی است
ماده 69: حرکت معکوس سرعت سیلندرها نباید از 3 متر در دقیقه تجاوز کرده و حداکثر مسافت طی شده در هر بار حرکت نباید از نصف قطر سیلندر بیشتر باشد.
ماده 70: هنگامی که عملکرد یک یا قسمتی از سیستم ایمنی ماشین برای مدت کوتاهی (حداکثر 20 ثانیه) متوقف شود (by pass)، استارت کردن ماشین ممنوع است
ماده 71: هنگامی که عملکرد یک یا قسمتی از سیستم ایمنی ماشین برای مدت کوتاهی (حداکثر 20 ثانیه) متوقف شود (by pass)، رعایت موارد زیر الزامی است
بیشتر بخوانید : 10 چاپخانه چاپ لیبل و برچسب {بهترین چاپ لیبل کجا انجام می شود؟}
الف- کنترل بای پس باید به صورتی انجام شود که از هر طرف قابل اجرا باشد.
ب- کلیه سیستم های ایمنی فعال باشد.
ج- به وسیله یک چراغ هشداردهنده (زرد رنگ) اطلاع رسانی شود
ماده 72: وسایل حمل ونقل و انتقال سیلندرهای تیغه های برشی، مواد و تجهیزات باید دارای قفل بود تا از حرکت ناخواسته جلوگیری کند.
ماده 73: ماشین برش باید قبل از هر نوبت کاری پس از هر بار تعمیر، سرویس و تعویض تیغه برشی به وسیله فرد صلاحیت دار کنترل و بازرسی شود.
ماده 76: به منظور پیشگیری از پرتاب قطعات تیغه های برشی در اثر شکستگی باید از حفاظهای ایمنی استفاده شود.
ماده 75: بازدید، تنظیم، تعویض، سرویس و نگهداری تیغه های برشی باید به وسیله افراد صلاحیت دار انجام شود.
ماده 79: بالابرهای تغذیه و تحویل محصول ماشین ها باید به سیستمی مجهز باشند تا مانع از سقوط آنها شده و همچنین از ورود اعضای بدن به قسمت های خطرناک جلوگیری کنند.
ماده 77: نوار انتقال در فرآیند چاپ باید دارای شرایطی باشد که امکان برخورد افراد با آنها وجود نداشته باشد.
ماده 78: نوارها و تجهیزات انتقال نیرو باید به گونه ای حفاظ گذاری شوند تا در صورت پاره شدن از بروز حوادث جلوگیری کنند.
ماده 79: هنگام تعویض سیلندرها، تیغه های برشی و دیگر تجهیزات ماشین ها باید با استفاده از وسایل ایمن از لغزش و سقوط آنها جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید : چگونه نسبت به کار چاپی بهترین مرکب را انتخاب کنید ؟
ماده 80: به منظور جلوگیری از تولید گاز ازن درجه حرارت لامپهای UV باید کنترل شود.
ماده 81: قسمت های داغ و خطرناک ماشینها باید به وسیله علائم هشداردهنده مشخص شود.
ماده 82: ماشینهایی که عمل پرس کتاب، فشرده سازی ضایعات چاپ و بسته بندی را انجام میدهند باید مجهز به حفاظ های ایمنی باشند تا از ورود اعضای بدن به منطقه خطر جلوگیری کنند.
ماده 83: ماشین برش (گیوتین) باید دارای کلید دو شستی، حسگرهای نوری و حفاظ برای قسمتهای خطرناک باشد.
ماده 86: در روش تغذیه دستی، ماشین برش باید دارای مکانیسمی باشد که عمل برش فقط در یک نوبت انجام گیرد و حرکت برشی بعدی تیغه منوط به فرمان مجدد باشد.
ماده 85: کارفرما مکلف است نسبت به طراحی فضای کار، استفاده از مواد، ابزارآلات، تجهیزات و ماشین آلات که به نحو مناسب در دسترس کارگران قرار می گیرد مطابق اصول مهندسی فاکتورهای انسانی (ارگونومیک) اقدام نماید.
ماده 86: در ماشین های خشک کن که از سیستم اگزوز به نام تهویه ایمنی استفاده می ش ود باید شرایطی فراهم شود تا هرگونه خطا در سیستم اگزوز منجر به توقف اتوماتیک تغذیه و عملکرد ماشین شود.
ماده 87: کلیدهایی که باعث حرکت سیلندر به مقدار محدود می ش وند (حرکت اینچی) باید دارای مکانیسمی باشند که کاربر نتواند از آنها به صورت ممتد استفاده کند.
ماده 88: کلیدهای حرکت اینچی باید در مکانی نصب شوند که کاربر بتواند تمام نقاط خطرناک را مشاهده کند.
ماده 89: سنسورهای (حسگر) ماشین ها باید به نحوی باشد که امکان صدمه و از کار انداختن آنها ممکن نباشد.
بیشتر بخوانید : کارتن چیست و انواع آن کدام است؟
ماده 90: در صورت به وجود آمدن نقص در خشک کن های بزرگ مانند پارچه و کاشی، تا زمان کاهش دمای خشک کن و رسیدن به دمای پایین و ایمن، باز کردن در و ورود به داخل آن ممنوع است.
ماده 91: در قسمتهایی از فرآیند چاپ که از اشعه استفاده می شود رعایت دستورالعمل های شرکت سازنده ماشین، آیین نامه های مرتبط و همچنین نصب وسایل اعلام خطر و علائم هشداردهنده الزامی است.
ماده 92: تجهیزاتی که با اشعه کار می کنند باید دارای حفاظ ایمنی باشند تا در صورت باز شدن در آنها، سیستم متوقف شود.
ماده 93: قسمت هایی از ماشین یا تجهیزات که امکان برخورد سر یا اعضای دیگر بدن با آنها وجود دارد باید به وسیله مطمئن (پد گذاری) حفاظت شود.
ماده 96: بازوهای متحرک قسمتهای گیرنده کاغذ (گریپرهای کاغذ) باید دارای حفاظ مؤثر و ایمن باشد.
ماده 90: کارگران شاغل در صنایع چاپ باید بر اساس ماده 92 قانون کار جمهوری اسلامی ایران مورد معاینات پزشکی قرار گرفته، نتایج در پرونده پزشکی آنها ثبت و نگهداری شود.
ماده 99: با عنایت به ماده 88 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، اشخاص حقیقی یا حقوقی که به ساخت یا ورود و عرضه ماشین می پردازند، مکلف به رعایت موارد ایمنی و حفاظتی مناسب هستند.
ماده 97: مسئولیت رعایت مقررات این آیین نامه بر عهده کارفرما بوده و در صورت وقوع هرگونه حادثه ناشی از کار، به علت عدم توجه وی به الزامات قانونی، مطابق مواد 175 و 179 قانون کار عمل شده و نامبرده مکلف به جبران خسارت وارده به زیان دیده است.
منبع: مجله چاپخونه